maanantai 27. toukokuuta 2013

5 Internetin deittipalstat (osa 2)

Inhokkilistan laatiminen

Joissakin deittipalveluissa on erillinen kohta asioille, joista et innostu. Sitä täyttäessä kannattaa olla maltillinen. Usein mieleen tulee paljonkin asioita, mutta jos listasta tekee liian pitkän, saattaa vaikuttaa negatiiviselta, ylikriittiseltä ja hankalalta. Erityisen tarkkana kannattaa olla, jos päättää kirjoittaa listaa niistä naisen ominaisuuksista, joista ei pidä. Naisilla on yleensä jonkinlainen, ehkäpä epärealistinen, tarve vastata miehen ihannekuvaa naisesta. Mikäli mies on laittanut inhokkilistalleen jonkin ominaisuuden, jonka nainen arvelee löytyvän itsestään, hän ei luultavasti ota mieheen yhteyttä eikä välttämättä edes vastaa tämän viesteihin.

Tässäkin kohtaa erityisesti kannattaa välttää kaikkia viittauksia ulkonäköön. Jos esimerkiksi mainitset, ettet pidä pienistä rinnoista, tulet todennäköisesti samalla karkottaneeksi aimo joukon suuririntaisia naisia. Ei myöskään kannata mainita, ettei pidä ylipainoisista naisista, vaikkei sinänsä ole väärin kirjoittaa toivomuslistaan, että nainen saisi olla hoikahko. Kaikenlaiset viittaukset ulkonäköön tässä kohdassa luovat vaikutelman miehestä, jolle ulkonäkö on tärkeämpää kuin sisäinen kauneus, ja sellaistahan me naiset emme halua. Kaiken kaikkiaan suosittelisin laittamaan tähän kohtaan ainoastaan muutaman kaikkein merkittävimmän luonteenpiirteen tai toimintamallin, joita et todellakaan voi sietää, kuten esimerkiksi liika alkoholin käyttö, nalkutus, murjotus, pitkävihaisuus, valehtelu tai pettäminen.

Itsensä kuvaileminen

Itsensä kuvaileminen on toivekumppanin kuvauksen ohella se toinen tärkeä osa deitti-ilmoitusta ja sitä seuraavaa viestintää. Siihen pätee sama kuin työhakemuksen kirjoittamiseen: vaatimattomuus ei kaunista, mutta kohtalaisen rehellinen kannattaa silti olla. Kannattaa korostaa vahvuuksia ja jättää mainitsematta ainakin pahimmat heikkoudet. Tässä kohtaa – samoin kuin työhakemuksenkin kohdalla – voi olla hyvä idea kilauttaa kaverille ja kysyä neuvoa. Me suomalaiset olemme usein niin toivottomattoman vaatimattomia, ettemme välttämättä osaa lainkaan kehua itseämme, minkä seurauksena saatamme päätyä sisällyttämään ilmoitukseemme todella ankeita kuvauksia, kun jotain kuitenkin pitää kertoa.

Annanpa tässä esimerkin lauseesta, jonka kaltaista ei soisi deitti-ilmoituksessa näkevänsä: ”Minulla on silmälasit, enkä omista autoa.” Hyvänen aika sentään. Silmälasit ovat asia, jonka voi toki mainita, mutta miten se liittyy autottomuuteen? Luontevampaa olisi kuvailla muita fyysisiä ominaisuuksia ja upottaa ne silmälasit samaan listaan. Autottomuuden mainitseminen on täysin turhaa, mikäli kirjoittaja ei samalla halua korostaa ekologisia arvovalintojaan. Tällöin esimerkiksi lause ”Olen kasvissyöjä, enkä omista autoa.” olisi huomattavasti mielekkäämpi ja luultavasti vetoaisi kohderyhmään.

Mitä sitten kannattaa kertoa? Luultavasti jotakin ulkonäöstä, ainakin mikäli ilmoituksessa ei ole kuvaa. Rehellisesti, mutta myyvästi, ei kuitenkaan kliseisesti. Esimerkiksi ikisuositut luonnehdinnat katseenkestävä ja komeaksikin kehuttu, eivät luultavasti vakuuta. Ole suorempi tai luovempi. Jos koet, että ulkonäkö ei kuulu vahvuuksiisi, kerro olevasi tavallinen suomalainen mies. Useimmat naiset eivät etsi sen kummempaa, ja sellaiset, jotka etsivät, eivät kuitenkaan olisi kiinnostuneita. Jos vyötärön seudulle on päässyt kertymään vararengasta, kannattaa kuvailla itseään vaikkapa sympaattisella termillä nallekarhu. Osa naisista nimittäin suorastaan pitää nallemaisesta pulleudesta miehessä, ja toisaalta ehdottomasti hoikista miehistä pitävät osaavat passata jo tässä vaiheessa, eikä sinun tarvitse tuhlata aikaasi heihin. Pituus ja paino kannattaa mainita, mikäli ne ovat normaalit, kovin korkeaa painoa tai lyhyttä pituutta luultavasti ei kannata paljastaa välittömästi. Silmien ja hiusten väri kannattaa mainita aina, mikäli kuvaa ei ole näkyvissä. Ne kuitenkin paljastuvat heti ensitapaamisella, ja joidenkin naisten silmissä ne saattavat olla etu, ja jos joku pitää niitä haittana, hän ei luultavasti kuitenkaan olisi kiinnostunut.

Omaa luonnetta, harrastuksia ja elämäntilannetta kannattaa luonnollisestikin kuvailla, mielellään rehellisesti mutta ei millään negatiivisilla termeillä. Kolikolla on usein kaksi puolta, ja tähän kannattaa ehdottomasti valita se parempi. Tässä kohtaa äkkipikainen on tempperamenttinen ja spontaani; pitkävihainen murjottaja on rauhallinen ja harkitseva; vähäpuheinen on hyvä kuuntelija ja suunpaltti puhelias seuramies. Varo pitkiä adjektiivilistauksia. Miltei kaikki ovat ilmoituksissaan mukavia, luotettavia, rehellisiä ja huumorintajuisia, joten näillä ominaisuuksilla et pääse erottumaan, ellet osaa konkretisoida niitä jollakin tapaa. Älä sano olevasi hauska, vaan kerro vitsi! Suosi mieluummin verbejä kuin adjektiiveja, niin erotut. Jos käytät adjektiiveja, yritä valita mahdollisimman vähän kuluneita. Vaikka olet laatimassa mainosta itsestäsi, varo liikaa itsekehua. Hyvä tapa saada viesti perille vaikuttamatta ärsyttävältä on vahvuuksien ilmaiseminen rivien välissä huumoriin verhottuna.

Harrastukset kannattaa listata rehellisesti. Jos harrastat jotakin liikuntaa, se kannattaa ehdottomasti mainita. Toisaalta olisi hyvä, jos harrastusten listassa olisi jotakin muutakin kuin pelkkiä liikuntaharrastuksia, ainakin siinä tapauksessa, että et ole väsymätön himourheilija, joka käyttää kaiken vapaa-aikansa liikkumiseen. Esimerkiksi elokuvat, lukeminen, ruuanlaitto ja matkustaminen voivat olla hyviä lisiä listaan, vaikket niitä suorastaan intohimoisesti harrastaisikaan. Jos sinulla on lemmikkieläin, siitä on hyvä kertoa tässä kohtaa. Lemmikkieläimestä saattaa saada kirjoitettua ilmoitukseen oikein sympaattisen ja hauskan pätkän. Muistan kerran nähneeni ilmoituksen, joka oli suorastaan kirjoitettu miehen lemmikkikoiran näkökulmasta mukavan humoristiseen sävyyn. Se teki hyvän vaikutuksen.

Elämäntilannetta on hyvä kuvata suhteellisen positiivisin sanakääntein, mutta kaikkein kliseisimmät ”elämässä kaikki on kunnossa, vain oma mussukka puuttuu kainalosta” -tyyppiset jorinat jättäisin pois, tai pyrkisin ainakin ilmaisemaan asian jollakin huomattavasti omaperäisemmällä tavalla. Epätoivoiselta ei tietenkään kannata vaikuttaa. Vaikka tarve kumppanille olisi kuinka akuutti, on ilmoituksessa syytä säilyttää kohtalaisen huoleton sävy. Siitä että on hyvin toimeentuleva, omistaa omakotitalon tai vastaavaa voi kertoa, jos sen saa ujutetuksi luontevasti johonkin sivulauseeseen. Rehentelijältä ei kannata vaikuttaa. Deitti-ilmoituksessa tai ensiviestissä ei myöskään kannata kertoa olevansa työtön tai työkyvyttömyyseläkkeellä, kärsivänsä masennuksesta tai alkoholismista tai ylipäätään mitään muutakaan puhtaasti negatiiviseksi koettavaa seikkaa. Ne on toki syytä paljastaa jossain vaiheessa, mutta ennen ensitapaamista toinen ihminen on lähtökohtaisesti yhdentekevä. Yhdentekevä henkilö, jossa on lisäksi jokin vika, on huonompi kuin yhdentekevä. Miksi kukaan nainen haluaisi treffeille yhdentekevää huonomman miehen kanssa, kun yhdentekeviäkin on tarjolla? Jos kemiat osuvat kohdalleen treffeillä ja huomaat kohonneesi naisen silmissä pois yhdentekevien kastista, voit alkaa kaivella luurankoja kaapista. Siinä vaiheessa niistä ei välttämättä enää ole haittaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti